40 godina ZOI u Sarajevu

40 godina ZOI u Sarajevu

09.02.2024.

Sarajevo obilježava 40 godina od početka 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Navedeni period je jedan od najljepših i najznačajnijih u historiji regiona, ali i kao simbol prepoznatljivosti grada Sarajeva u cijelom svijetu.

Sarajevo i sarajlije su ispunile sva očekivanja. To je bio historijskih trenutak za Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, ali i Jugoslaviju.

Zimske olimpijske igre održane 1984. godine, bile su prve održane u zemlji koja je pripadala istočnom bloku. Igre su okupile 1.272 sportaša iz 49 zemalja, koji su se natjecali u šest sportova i deset disciplina u ukupno 39 službenih događaja. Jugoslavija je osvojila svoju prvu medalju na Zimskim olimpijskim igrama nakon što je skijaš Jure Franko osvojio srebro u slalomu. 

U to vrijeme, kao najveći proizvođač i distributer robne marke Adidas, Planika je zauzela značajnu poziciju u opremanju sportaša, pripadnika civilne zaštite, sportskih društava, kao i ostalih pripadnika društva i različitih organizacija. Planika prodavnice u Sarajevu, koje su nosile obilježja olimpijade, su bilježile desetine hiljada prodatih pari u toku olimpijade, kao i produžene radne sate, kako bi svojim kupcima pružili nezaboravno iskustvo kupovine i kvaliteta.

Olimpijski Vučko, kao simbol Zimskih olimpijskih igara, je i danas prepoznatljivi simbol grada Sarajeva, ali i osjećaja zajedništva, udružene snage, sporta i osjećaja pripadnosti jednoj izvanrednoj organizaciji olimpijade.

Planika se sa ponosom prisjeća dana olimpijade i olimpijskog duha, kao i prikaza Sarajeva u svijetlu mladosti, mira, prijateljstva i olimpizma.

Be #planikainspired

09.02.2024.

loading ...