Zanimljive činjenice o cipelama

Zanimljive činjenice o cipelama

26.06.2020.

Oduvijek se odabiru obuće pridavala velika pažnja jer naša stopala štite od hladnoće i ozljeda, a već dugi niz godina predstavljaju i neizostavni modni dodatak.  I kroz povijest obuća je imala važnu ulogu, a dobar par cipela bio je i statusni simbol. U narednim redovima pročitajte nekoliko zanimljivih činjenice koje zasigurno niste znali.

Prve cipele su napravljene prije 4000. godina od komada sirove kože i štitile su stopalo od toplote i hladnoće.

Danas je nezamislivo da muškarci nose cipele na petu, a nekada su ih samo oni i nosili. U 10. stoljeću izrađene su prve čizme na petu koje su nosili muškarci prilikom jahanja kako bi im stopala ostala u uzengijama. Obzirom da su konje imale samo imućne obitelji, cipele na petu su ubrzo postale znak bogatstva i visokog društvenog položaja.

Lijeva i desna cipela su izmišljene tek 1818. godine. Do tada, obje cipele su bile iste.

Crvene cipele koje je nosila Judy Garland 1939. godine u filmu „Čarobnjak iz Oza“ najskuplje su cipele ikad prodate na aukciji za 665,000 dolara.

Prve čizme za žene dizajnirane su za kraljicu Viktoriju 1837.godine. Nakon što ih je kraljica počela nositi, postale su hit jer je u to vrijeme kraljica Viktorija bila poprilična trendseterka.

Jimmy Choo je izradio svoje prve cipele sa 11 godina. Školovanje je plaćao radeći u restoranu te kao čistač. Po završetku školovanja 1986. godine počeo je kreirati dizajnerske cipele koje su zapale za oko modnoj industriji. Njegove sposobnosti brzo su došle do izražaja jer su njegove cipele već 1988. godine u britanskom Vogueu, zauzele osam stranica. Obožavateljica njegovih cipela bila je i princeza Diana.

Patike (snickers / šunjalice) su dobile takav naziv je njihov gumeni đon nečujan. Krajem 19. stoljeća patike su dobile ime po glagolu „sneak“  koji na engleskom znači – šunjati se.

Tokom oporavka slomljenog stopala Dr. Marten je došao na ideju o izradi cipela sa đonovima od zračnih jastuka. Najprije su ovakve cipele i čizme nosile starije žene, a potom i radnici. 70-tih su popularne Martensice postale popularne među britanskom omladinom, ali i simbol punk pokreta. I danas predstavljaju simbol alternativnog razmišljanja, prihvatanja različitosti i iskazivanja vlastitog stava.

26.06.2020.

loading ...